Enorm vooruitgegaan

23-09-2019

“Ik heb Parkinson en via de specialist ben ik bij Wouter Mannaerts, fysiotherapeut bij Rubroek Fysiotherapie terecht gekomen. Dat heeft voor mij een enorme verbetering gegeven.” Aan het woord is Ton Harreman. Ton is samen met Cees van Amsterdam twee keer per week aan het trainen om de gevolgen van de ziekte van Parkinson te verbeteren en te beheersen.

 

Putje
“Door mijn Parkinson had ik behoorlijk veel moeite met lopen en traplopen”, begint Ton. “Ik heb ook nog eens een nieuwe heup, COPD en zware hartoperatie met 4 bypasses ondergaan waardoor ik niet meer zo goed durfde te bewegen. Niet bewegen maakt de gevolgen van Parkinson ook nog eens erger. Ik zat eigenlijk in een putje.” Ton weigerde achter de geraniums te zitten om - zoals hij zelf zegt - af en toe eens gezellig naar de buurvrouw te zwaaien.

 

Trekken aan elkaar op
Ton vervolgt: “Bij Wouter ben ik begonnen met trainen onder begeleiding en dat heeft me echt uit die put gehaald. Ik ben enorm vooruitgegaan. Het lopen gaat me veel beter af: zekerder en makkelijker. Ik ben absoluut geen groepsmens, heb natuurlijk een eigen belang om te verbeteren, maar het samen trainen met ‘collega Parkinsonpatiënt’ Cees werkt heel erg goed. We hebben allebei andersoortige problemen, maar we trekken wel aan elkaar op. Omdat het niet massaal is, is er veel aandacht. Erg belangrijk omdat je dan de goede dingen doet.”

 

Rotterdamse jongen
Niet alleen voelt Ton zich een stuk beter ook via de testen die Wouter uitvoert, blijkt hij goed vooruit te gaan. “Het is heel fijn om te voelen én te zien dat je vooruitgaat, maar er komt nu wel een ander gevaar naar voren. Ik ben een echte Rotterdamse jongen van mouwen opstropen. Ga graag uitdagingen aan. Zag de loopband eerst niet zitten, maar heb dat toch geprobeerd en bevalt prima. Zat laatst op de fiets, maar bleek toch wel wat te hard te trainen. Mijn hartslag kwam te hoog uit, met mijn bypasses moet ik wel oppassen natuurlijk. Wouter heeft toen wel even de grenzen aangegeven.”

 

Aanspreekbaar
Wat Ton ook erg waardeert is dat Wouter Mannaerts aanspreekbaar is. Ton: “Ik heb wel eens ideetjes of wensen en daar is altijd gehoor voor. Ik heb nog beetje moeite met traplopen, dat pakt Wouter gelijk op en zijn we begonnen met het traplopen.”

 

“Sorry”, verontschuldigt Ton zich tenslotte: “Ik kan niets negatiefs bedenken. Met deze aanpak en toegankelijkheid van Wouter Mannaerts ben ik gewoon enorm vooruitgegaan.