Fasciatherapie volgens Fourie

Wat is precies fasciatherapie?

Om goed antwoord te geven wat precies fasciatherapie is, is het belangrijk om te weten wat precies fascia’s zijn. Fascia staat ook wel bekend als bindweefsel. Dit bindweefsel/fascia is in het hele lichaam te vinden en vormen een netwerk (u kunt fascia zien als het segment tussen de tegelvoegen). Dit bindweefsel/fascia heeft in ons lichaam verschillende functies. De belangrijkste functies zijn ondersteuning geven aan ander weefsel hierbij kunt u denken aan gewrichten.

Fascia kan door verschillende oorzaken “verkleefd/verhard” raken. Verschillende oorzaken kunnen ervoor zorgen dat het fascia niet goed kan bewegen, hierbij kunt u denken aan:

  • oedeem agv verwijdering van lymfen
  • littekens bijvoorbeeld agv schouderoperatie of borstoperatie
  • brandwonden
  • bestralingsschade agv radiotherapie

Wanneer de fascia niet goed beweegt heeft dat als gevolg dat de huid minder goed kan bewegen en kan dit bewegingsbeperkingen veroorzaken.

 

Wat kunt u verwachten tijdens een behandeling?

De eerste keer wordt er besproken wat voor u de beperkingen zijn. Daarna volgt een onderzoek om te bepalen waar de beweging is beperkt van de fascia. Fasciatherapie richt zich op het verbeteren van de mobiliteit middels een bindweefseltechniek.

 

Welke collega’s zijn fasciatherapeuten?

Onze collega’s Christiena en Manet hebben na de opleiding fysiotherapie, de opleiding fascia gevolg van Willie Fourie. Willie Fourie heeft internationaal een grote bekendheid gekregen als wetenschapper op het gebied van bindweefsel/fascia en heeft een passende therapie ontwikkeld.