Duizeligheidnet

 

Duizeligheid is al een lastig begrip. Soms is het lastig om uit te leggen wat precies duizeligheid is, want dat kan verschillen tussen personen. Patiënten geven vaak aan wanneer ze last hebben van duizeligheid een gevoel van zweverigheid, draaierigheid, de wereld die om hun heen draait of dat hun hoofd tolt.

 

Binnen onze praktijk hebben twee collega’s (Paulien & Christiena) zich gespecialiseerd in duizeligheidsklachten, waarbij Christiena lid is van Duizeligheidnet. Duizeligheidsklachten kunnen een grote impact hebben op uw dagelijks leven. De meest voorkomende duizeligheidsaandoening is BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) ook wel bekend als Positieduizeligheid. Patiënten met BPPD ervaren duizeligheid wanneer zij bepaalde houdingen aannemen. De meest voorkomende houdingen waarbij zij last hebben zijn:

-naar boven kijken (bv een beker uit de kast pakken),

-omdraaien in bed,

-opstaan vanuit een stoel en

-gaan liggen.

 

Daarnaast ervaren patiënten dat het wandelen buiten, soms erg onwennig aanvoelt omdat ze het gevoel hebben geen controle te hebben over het evenwicht. Dit kan ervoor zorgen dat mensen bang zijn om naar buiten te gaan om te vallen.

 

BPPD ontstaat soms zonder oorzaak, maar de klacht kan ook ontstaan nadat u gevallen bent op uw hoofd, langdurig bedrust gehad heeft, oorinfectie ed. Vaak gaan de klachten binnen 4 weken weer gewoon over, maar soms blijven de klachten langer aanhouden. De oorzaak van de klacht is te vinden in “oor kristallen” die in het evenwichtsorgaan verkeerd zitten. Fysiotherapie bij BPPD richt zich op het verplaatsen van de oor kristallen naar de juiste plaats.

 

Naast behandeling van BPPD wordt binnen de praktijk ook vestibulaire revalidatie gegeven. Vestibulaire revalidatie is geschikt voor patienten waarbij het evenwichtsorgaan niet meer hersteld kan worden. Vestibulaire revalidatie is een oefentherapie die zich richt op het herstellen van het evenwicht en verminderen van duizeligheidsklachten.

 

Duizeligheid .net