Dry Needling

Dry needling wordt toegepast als onderdeel van een fysiotherapie behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Fysiotherapeuten die de techniek dry needling toepassen zijn geschoold binnen dit vakgebied.
 

Wat is dry needling?

Dry needling richt zich op het verminderen van spierverhardingen ( myofasciale triggerpoints). Een spierverharding is een hard aanvoelende plek ( knoop) in een spier, die ontstaat als gevolg van stress, vermoeidheid, overbelasting, verwondingen, immobilisatie of een verkeerde houding/beweging. De spierverharding kan naast lokale drukpijn ook pijn veroorzaken in andere plaatsen van het lichaam. Bij dry needling wordt met een dunne acupunctuurnaald in de spier geprikt, zodat de spier kan ontspannen en de spierverharding opgeheven wordt.
 

Dry needling versus acupunctuur

Dryneedling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij de klassieke acupunctuur maakt men gebruik van meerdere naalden die in het lichaam geprikt worden. Deze naalden moeten enige tijd blijven zitten. Bij dry neelding wordt één naald gebruikt. De spier wordt aangeprikt en de naald zal in een korte periode worden verwijderd. Dit duurt soms niet langer dan 1 minuut. Een ander verschil is de visie achter de verschillende technieken. Acupunctuur is een techniek waar de naalden op meridiaanpunten geplaatst worden om zo de energiestroom te kunnen beinvloeden. Dry needling richt zich op spieren en verhardingen in deze spieren en richt zich niet op het beinvloeden van energie.
 

Behandelbare klachten

  • Pijnklachten in een spier met of zonder uitstraling
  • Spanningshoofdpijn/Migraine
  • Schouderklachten
  • Tenniselleboog/golferselleboog
  • Rugklachten
  • Knieklachten
  • Krachtsverlies tijdens het aanspannen van een spier
  • Soms ook reacties zoals overmatig transpireren, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen
 

Behandeling Dry needling

De gespecialiseerde fysiotherapeut prikt tijdens een behandeling gericht in een spierverharding. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Het resultaat is dat de spierknoop losgemaakt wordt en dat de spier zich gaat ontspannen. Bij langdurige klachten kan het betekenen dat er meedere spieren geprikt moeten worden om het gewenste effect te krijgen. Na de behandeling kan u een gevoel van spierpijn heben of kunnen de spieren vermoeid aanvoelen. Dit is een positief effect en betekent dat de spierverharding los gemaakt is.
 
Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.