Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is het beter laten bewegen van gewrichten waardoor houding verbeterd en bewegingen beter verlopen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken, waarbij gewrichten in specifieke
richtingen worden bewogen. Voor diverse klachten aan rug, nek, bekken en schouder is d.m.v. wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat manuele therapie een meerwaarde heeft ten opzichte van fysiotherapie.
 
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies en adviezen en inzicht verschaffen in gezond bewegen.
 
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • heupklachten
 
Binnen onze praktijk worden 3 verschillende methodieken manuele therapie toegepast; Methode volgens van der Bijl (Utrecht) , methode volgens de SOMT (Amersfoort) en het mulligan concept. Bij de methode van der Bijl worden zachte passieve technieken toegepast, bij de methode volgens de SOMT worden passieve manipulaties toegepast en bij het mulligan concept worden pijnvrije actieve bewegingen uitgevoerd waarbij de patiënt een actieve rol speelt. Het voordeel van drie verschillende manieren van mobiliseren is wij alle patiënten een passende behandeling kunnen aanbieden. Over de verschillende methodieken kunnen wij uitleg geven en in onderling overleg kunt u kiezen voor 1 van de 3 methodieken.